Myror

Idag har jag läst igenom den första artikeln “Defensive behavior of ants in a mutualistic relationship with aphids” som jag har plockat ut ur Behav Ecol Sociobiol (2005) 59: 321–325.

Artikeln handlar om myrors som tar hand om bladlöss beteende. I artikeln beskrivs tydligt vilka experiment de utfört för att ta reda på detta och i vilka fall som myrorna väljer att göra olika saker.

Experimenten de utförde var till för att ta reda på hur myrorna reagerar vid introduktionen utav andra insekter. Och vilka utav de som myrorna försvarade sig emot.

Vid introduktionen utav en insekt reagerade myrorna igenom att attackera eller att inte göra det och gå tillbaka till sitt ordinarie arbete.

I alla fall förutom vid introduktionen utav ett bladlus rovdjur (en nyckelpiga) så gick myrorna fram till den potentiella invaderande insekten och undersökte den med hjälp utav sina antenner. Och efter det bestämde sig mycket snabbt om den skulle gå till attack eller inte.

I 20% utav fallen attackerades även kontroll insekterna som i princip var vanliga husflugor.

Vid introduktionen av en myra ifrån samma koloni så attackerade inte myrorna (P < 0.001).

Däremot om en myra ifrån en annan koloni som också tar hand om bladlöss blev resultatet alltid att den försvarande myran gick till attack. (P<0.001)

Då en nyckelpiga introducerades attackerades den direkt utav myrorna i kolonin utan att bli undersökt.

Och i fallet då myrorna blev tvungna att välja i mellan att attackera en invaderande myra och en nyckelpiga så attackerade myran i 90% av fallen den invaderande myran. Men till en början attackerade myrorna nyckelpigan först men sedan ändrade sig och började attackera den invaderande myran. Medans detta hände så åt nyckelpigan upp stora mängder utav de bladlöss som myran skulle försvara.

Vid introduktionen av en bladlus oavsett om den var ifrån en annan koloni så omhändertogs den och placerades på ett löv med andra bladlöss för att äta och tas hand om. Alltså adopterade myrorna bladlusen i 100% av fallen. (Pillips I.D och Willis C.K.R 2005)

I artikeln nämns inte något om myrornas grupp samarbete vid en potentiell attack vilket är lite synd eftersom det är grupp AI som jag valt att arbeta med. Men mycket intressant och jag skulle definitivt kunna utnyttja dessa data för att bygga upp ett simpelt beteende träd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s